סיור בגטו ורשה
נבקר בנקודות הבאות בסיור היהודי בגטו ורשה:
מפה אינטראקטיבית בסוף הדף נמצאת לרשותכם לשימוש.
1. אנדרטת רפפורט לשואה והגבורה
נתחיל את הסיור בגטו ורשה בנקודה של האנדרטה שנבנתה כידוע על ידי נתן רפפורט יליד העיר ורשה 1911. האנדרטה נחנכה ב 19.4.1948 בדיוק 5 שנים ליום השנה לפרוץ המרד היהודי בגטו ורשה. זאת היא האנדרטה השנייה שנבנתה בהשוואה לאנדרטה הראשונה בסמוך לה, שנחנכה ב 1946 מיד לאחר המלחמה ונקראת "בראשית".
2. רחבת האנדרטה
זאת הרחבה שבה נערכים הטקסים של משלחות הנוער שלנו שמגיעות מהארץ במטרה לערוך מסע שואה, בדומה לטקסים של משלחות ממשלתיות, חברות פרטיות ומשלחות עדים במדים של צבא הגנה לישראל. בנוסף לכך, גם הטקס הממלכתי השנתי לזכר המרד היהודי של ממשלת פולין נערך ברחבה הזאת.
3. המוזיאון לתולדות יהדות פולין “פולין"
https://polin.pl/en (מבחוץ). אני מדריך רשמי של המוזיאון לתולדות יהדות פולין, בעל רישיון הדרכת קבוצות במוזיאון וניתן להצטרף אלי לסיור במוזיאון https://guypoland.com/סיור-מודרך-במוזיאון-היהודי-בוורשה/. היוזמה להקמת המוזיאון הגיע כבר לפני כ 20 שנה, אולם המוזיאון נפתח רשמית לפני כמה שנים בודדות. המוזיאון מספר סיפור של 1000 שנות יהדות פולין ועל כן הייתה הקהילה הגדולה ביותר בעולם עד סוף המאה ה19 תחילת המאה ה20. יש במוזיאון 9 גלריות, עם זאת הגלריה הגדולה ביותר מספרת את סיפור השואה ומלחמת העולם השניה (מנקודת מבט של גטו ורשה). שאר הגלריות מספרות סיפור של 1000 שנות יהדות בפולין. מתי ולמה הגיעו ראשוני היהודים לפולין? מי מה הם התפרנסו? איך קיבלו אותם השליטים? למה הם נשארו בפולין? היוזמה להקמת המוזיאון והתקציבים מאיפה הגיעו? כמו כן, אספר לכם בסיור בגטו וורשה על הארכיטקטורה המיוחדת של המוזיאון מבפנים ומבחוץ.
4. דרך הגבורה
https://guypoland.com/סיור-מודרך-משולב-בוורשה-היהודית/ (רחוב זמנהוף ממציא שפת האספרנטו). נעצור ליד אבני גרניט לאורך נתיב הזיכרון, לכבוד הגיבורים, אנשים מסוימים לרבות ארגונים מסוימים שהיה להם משמעות בתקופת הגטו שפעל בשנים 1940-1943. בין האבנים שנזכיר עמנואל רינגלבלום (יש רחובות על שמו בארץ), שמואל זיגלבוים (נציג היהודים בממשלה הפולנית הגולה בלונדון), מרדכי אנילביץ' מנהיג ארגון אי"ל (ארגון יהודי לוחם), מנהיג המחתרת היהודית בגטו ורשה ומרד גטו ורשה. בנוסף לכך נזכיר את האבן להנצחת ארגון הז'יגוטה, שהיה ארגון שהציל יהודים בזמן המלחמה.
5. הבונקר של מרדכי אנילביץ'
נקשיב לסיפור המרד והגבורה של גטו ורשה שנערך בין ה 19.4-15.5.1943. כיצד הם נלחמו וכן מה היו כלי הנשק שלהם? מס' הלוחמים וכיצד בסופו של דבר הם הוכנעו? כמו כן, נספר מי ברח ומי התאבד כדי לא להיתפס בידי הנאצים המרצחים.
6. חומת גטו ורשה
השרידים שנשארו ממנה. מדוע היא כל כך נמוכה? האם זה היה ככה לאורך כל הגטו? מדוע לא נשארו הרבה אתרים שבהם רואים את החומה? על כך אספר בסיור היהודי בעברית בגטו ורשה.
7. אומשלאגפלאץ
כיכר השילוחים בתרגום מגרמנית, במטרה לשלוח את יהודי ורשה והסביבה למוות במחנה השמדה טרבלינקה. במהלך הסיור שלנו בגטו וורשה אספר כמה יהודים נשלחו למוות ייתרה מזאת, מדוע בצמוד לכיכר נשארו 2 בניינים ציבורים עוד מתקופת הגטו שעדיין עומדים על תילם? לרבות מה עלה בגורלו של מחנה השמדה טרבלינקה.
8. בית הקברות היהודי אוקופובה
https://cmentarzzydowski.pl/en/ בית הקברות השני שקיים היום בוורשה. נדבר על ההיסטוריה של בית הקברות ובמיוחד מתי הוא נפתח ובמשך כמה זמן פעל? האם הוא עוד עדיין פעיל? מס' היהודים שקבורים פה בהשוואה למס' המצבות ומדוע המספר לא זהה לרבות סוגי המצבות. נבקר במצבה של דר' לודביק זמנהוף ונספר מי הוא היה. קברו של אדם צ'רניקוב ראש היודנרט בגטו ורשה, המצבה של מרק אדלמן שהיה סגנו של מרדכי אנילביץ'. האנדרטה לזכר הלוחמים והלוחמות בגטו ורשה וכן המצבה של אסתר רחל קמינסקה, מנהלת תיאטרון היידיש בוורשה שלפני המלחמה. כמו כן נראה את המצבה של המחזאי והסופר י.ל.פרץ והאנדרטה לזכר יאנוש קורצ'אק והילדים. חוץ מזה, נכבד את האנדרטה לזכר הילדים שנרצחו במלחמת העולם השנייה 1.5 מיליון. על כל זה ועוד נשמע ונראה, בסיור היהודי שלנו בגטו ורשה.
9. בית היתומים של יאנוש קורצ’אק
https://korczakianum.muzeumwarszawy.pl/(מבחוץ). אספר מי היה יאנוש קורצ'אק ובמה עסק? האם יכול היה להציל את עצמו למרות שנרצח בטרבלינקה? מדוע בחר במוות לעומת החיים. מה היה מיוחד בדמותו וצורת החינוך שלו, שכתוצאה מכך הילדים כל כך אהבו אותו? מאידך גיסא האם הפולנים העריצו גם הם את דמותו? מה תכליתו של הבניין היום? במהלך ההדרכה שלנו בגטו ורשה אספר על כל זה.
10. אנדרטת הגשר
נבנה במטרה לחבר את הגטו הגדול עם הגטו הקטן. לשם מה היה צורך בשני הגטאות? מה היה ההבדל בין הגטו הקטן בהשוואה לגטו הגדול ? האם שניהם שימשו כגטו בסוף המרד היהודי? נביט בתמונות אותנטיות מתקופת הגטו, על מנת להבין את גודלו ומיקומו בעיר.
11. בניינים ישנים מתקופת הגטו
נתבונן על אחד הבניינים הללו במהלך הסיור היהודי בגטו ורשה ונבקר בבניין המפורסם ביותר בגטו ששרד את המלחמה ברחוב ואליצוב 14. אספר מי התגורר בבניין בתקופת הגטו? בשביל מה שימשו המרתפים של הבניין, לרבות איך גגות הבניינים עזרו להם בזמן המרד היהודי בגטו ורשה?
12. בית הכנסת נוז'יק
https://warszawa.jewish.org.pl/en/religion/nozyk-synagogue/ איך ייתכן שחרף המלחמה הוא שרד את המלחמה בהשוואה לאחרים שלא שרדו? האם הוא פעיל היום לאור זאת ששרד? למי שייך בית הכנסת לרבות מס' הקהילות היום בוורשה? מה עשו הנאצים יימח שמם עם בתי הכנסת ברחבי פולין ובתי הקברות.
בנוסף, במהלך כל הסיור היהודי בגטו ורשה תקבלו הסברים על ורשה היום ובזמן המלחמה וכמו כן נושאים נוספים שנשוחח עליהם כגון אנטישמיות, כלכלה, נדל"ן ומהגרים.
מפה אינטראקטיבית סיור בגטו ורשה
מחיר לסיור קבוצתי לאדם 170 זלוטי (מינימום 5 משתתפים).
מחיר סיור פרטי (עד 5 משתתפים) 850 זלוטי כל אדם נוסף עוד 170 זלוטי.
נוסף על כך יש עוד עלות 10 זלוטי לאדם כניסה לבית הקברות היהודי העתיק (משלמים בקופת בית הקברות).
הסיור אורך כ 4.5 שעות.