אני מדריך רשמי של המוזיאון לתולדות יהדות פולין בורשה "פולין".
סיימתי שני קורסים מרוכזים במוזיאון על תולדות יהדות פולין ועברתי מבחנים שהכשירו אותי להיות מדריך של קבוצות במוזיאון "פולין". רק מדריכים מורשים של המוזיאון יכולים להדריך בו. בחירת מדריך לא רשמי, עלולה לגרום לסילוק "המדריך" והאורחים שלו בבושת פנים מהמוזיאון והיו מקרים !
אני עורך גם סיור משולב יהודי (נק' עיקריות בגטו ורשה) + המוזיאון לתולדות יהדות פולין ניתן להצטרף לסיור המשולב יהודי והמוזיאון לתולדות יהדות פולין שנמשך כ 4.5 שעות או רק לחלק של המוזיאון בתאום מראש.
בסיור אספר לכם על היהודים שהגיעו לפולין כבר לפני כאלף שנים ועל האגדה שמספרת לנו מדוע הם הגיעו לפה. מה הם חיפשו על האדמה הזאת ומדוע בחרו דווקא במדינה פולין? איזה אנשים היו היהודים הראשונים שהגיעו לפה (חילוניים, דתיים)? באיזה מקצועות עסקו היהודים הראשונים שהגיעו לשטח פולין ואיזה בעיות הם נתקלו בדרך?
האם רק יהודים הגיעו לשטח המדינה פולין באותה תקופה (אני מדבר על המאה 10-13) או שהיו עמים נוספים שהגיעו באותה תקופה לשטח פולין?
באיזה צורה התקבלו פה היהודים והאם האצולה והמונרכיה ששלטה באותה תקופה במדינה התייחסו ליהודים באופן יפה או משפיל. האם הם פתחו להם את הדלת וקיבלו אותם בזרועות פתוחות או עם איסורים קשים וסנקציות?
נביט במסמך קאליש ונספר מה המשמעות שלו כלפי הקהילה היהודית שהתפתחה בפולין, במשך כמה זמן אותו מסמך שהיה בעל משמעות יוצאת דופן מבחינת הקהילה היהודית היה תקף בפולין, ומה הסיבה שהפסיק להיות תקף בסוף המאה ה18.
נספר את האגדה על אסתר והמלך קז'ימיש הגדול (מוכר לכם מאיזה חג?). נשוחח על מס' היהודים שהיו פה כבר במאה ה15 לספירה ומס' הקהילות היהודיות שמתחילות לצמוח בשטח המדינה באותה תקופה. נוכל לראות את אחד ההוכחות לחיי קהילה יהודית בפולין כבר במאה ה 12, נסתכל על גבולות המדינה במאה ה15 ונראה האם הגבולות תואמים לגבול הנוכחי של פולין היום והאם הגבולות הללו משתנים לאורך ההיסטוריה.
נכנס לגלריה של תקופת הגן עדן של פולין. מה קרה במאה ה 16 שפולין הופכת לאימפריה באירופה? מדוע באותה תקופה ורשה מוכרזת כעיר בירה במקום קרקוב? נספר על הניצנים הראשונים של דמוקרטיה שצומחים בפולין ועל אופן ההחלטה מי יהיה המלך או מלכה הבאים בתור.
נספר לכם על העיר קרקוב והעיר קאז'ימיש שבה צמחה קהילה יהודית ענפה והסמכה לרבנות. על הדפוס התעשייתי שמגיע לפולין ועל ידי מי הוא נשלט. נקרא ביחד ציטוטים של רבנים גדולים בפולין ואיך הם ראו את הארץ הזאת בעיניים יהודיות.
נעבור על חוזים שנחתמו בין יהודים לאצילים ונבין את המשמעות לגבי היהודים. באיזה מקצועות היהודים עוסקים בתקופה הזאת ומדוע האצולה והמונרכיה הגנה על הקהילה היהודית באותה תקופה.
פרעות חמלינסקי, מי הייתה אותה דמות שנחשבת עד היום לגיבור אוקראיני. מה ההשלכות של אותן הפרעות על הקהילה היהודית בשטחי פולין והאם הפרעות פנו נגד הקהילה היהודית בפרט.
נכנס לשוק היהודי בעיירות הפולניות ונראה את ההבדלים בין השווקים (היהודי לעומת הפולני הנוצרי). נשוחח על אחד המקצועות הייחודיים בתקופה ההיא ליהודים ומדוע דווקא מקצוע זה היה פופולרי בקרב היהודים. נכנס לבית היהודי ונשוחח על ההבדלים בין הבית היהודי לבית הנוצרי.
נתפאר מיופיו של בית הכנסת שמאפיין את העיירות בעיקר בדרום מזרח פולין ונספר מי בנה את הפאר והיופי העשיר הזה. מדוע לא שרדו בתי כנסת כאלו ומי בנה את הדגם הנוכחי שנמצא במוזיאון.
מה קרה ב 1795 בפולין ואיך זה השפיע על הקהילה היהודית בפולין? מה המשמעות לקהילה היהודית בפולין שמצאה את עצמה בסיטואציה מאד מיוחדת וחסרת בטחון.
נראה את השינויים בקהילה היהודית בתקופת ההשכלה והמהפכה התעשייתית ,ואיך זה השפיע על הבית היהודי והדור הצעיר במשפחות היהודיות. נשוחח על החלוקה באותה תקופה של היהודים האורתודוקסים ל2 קבוצות שעדיין תקפה בימים אלו בארץ. מה ההבדלים בין הקבוצות ומי היו המנהיגים של אותן קבוצות ומדוע היו חילוקי דעות ביניהן.
נדבר על העיר לודג' ועל התפתחותה במאה ה19 למעצמת טקסטיל אירופאית
נספר מה קרה לקהילה היהודית בסוף המאה ה19 תחילת המאה ה20 שגרם להמוני יהודים להציל את נפשם מהתופת שעומדת להגיע לאירופה ולעזוב את שטחי פולין. נזכיר את מלחמת העולם הראשונה ועל תקופת השגשוג של הקהילה היהודית בין 2 מלחמות עולם. איך תקופת השגשוג הזאת השפיעה על התרבות והפוליטיקה היהודית.
נתחיל את הגלריה של מלחמת העולם השניה שנבנתה מנקודת מבט של גטו ורשה
נשוחח על הסיבות לפריצת המלחמה, חוזי הגנה ואיך הגרמנים רואים את העם הפולני בתחילת מלחמת העולם השניה. על הסנקציות נגד היהודים עם תחילת המלחמה ומס' הגטאות שהיו. נשוחח מי היה אדם צ'רניאקוב, מה הכוונה במילה גטו. איך הוא נבנה ועלי ידי מי. איך החיים היו בגטו ורשה בתחילתו ובסופו. נזכיר את הגשר בגטו ורשה שחיבר בין הגטו הקטן לגדול והאם היו הבדלים בין הגטאות ומדוע בכלל היה גטו קטן וגדול בוורשה. נשוחח על ארכיון עונג שבת ועמנואל רינגלבלום. נראה את הדרך שמר יאנוש קורצ'אק צעד עם הילדים בדרכם האחרונה לאומשלאגפלאצ (כיכר השילוחין).
מידע נוסף:
https://guypoland.com/סיור-מודרך-משולב-בוורשה-היהודית/
נשוחח על מרד גטו ורשה ועם איזה כלי נשק נלחמו הלוחמים והלוחמות. מי שרד את הגטו והמלחמה ומה קרה ליהודים לאחר מלחמת העולם השניה. האם התפתחה קהילה חדשה של יהודים בפולין? לאן עזבו רוב היהודים ומתי נפתחו הגבולות מחדש?
מה קרה בשנת 1968 עם אחרוני היהודים שנשארו על אדמת פולין. והאם יש חיי קהילה יהודית היום בוורשה ובפולין.
נזכיר את יוזם הקמתו של המוזיאון ומה עלה בגורלו של אותו דמות ועל התורמים הגדולים להקמתו. מה מבטאת הארכיטקטורה מבחוץ ומבנים של המוזיאון לתולדות יהדות פולין "פולין" ולאיזה סוגי אוכלוסיות המוזיאון פונה.
במהלך הסיור במוזיאון לתולדות יהדות פולין, תקבלו הסברים על ורשה היום ובזמן המלחמה. נושאים נוספים שנשוחח עליהם כלכלה, נדל"ן, אנטישמיות ומהגרים.
סיור פרטי בלבד, מחיר 700 זלוטי עד 5 משתתפים, כל אדם נוסף תוספת 140 זלוטי.
בימי ה' אין עלות נוספת של כרטיס למוזיאון – ניתן לתאם יום אחר אבל יש עוד עלות כרטיס למוזיאון.
הסיור לוקח כ 3 שעות