סיור מודרך משולב – ורשה היהודית והמוזיאון לתולדות יהדות פולין

גטו ורשה והמוזיאון היהודי

נתחיל את הסיור בגטו ורשה והמוזיאון היהודי (שילוב של הסיור היהודי בגטו ורשה – אתרים מרכזיים) https://guypoland.com/סיור-מודרך-יהודי-בגטו-ורשה/ והסיור במוזיאון לתולדות יהדות פולין https://guypoland.com/סיור-מודרך-במוזיאון-היהודי-בוורשה/  ברחוב
STAWKI 10 הגעה עצמאית ונבקר בנקודות הבאות:

לרשותכם גם מפה אינטראקטיבית בסוף הדף.

1. אומשלאגפלאץ

את הסיור אנחנו דווקא נתחיל מהסוף, הנקודה האחרונה לפני המוות ! נעמוד בתוך האנדרטה לזכר היהודים מעל ל 300,000 שנשלחו מגטו ורשה להשמדה במחנה טרבלינקה. בסיור המשולב יהודי בגטו ורשה ובמוזיאון לתולדות יהדות פולין, אספר את סיפור הגטו מתחילתו ועד סופו, בגבורה רבה. מה מיוחד בשני הבניינים שליד כיכר השילוחים ואיך הם השרידים האחרונים בגטו הגדול? למה הם משמשים היום? למה אחד מהבניינים קשור אלי אישית? מה נשאר ממחנה השמדה טרבלינקה? נתבונן על הסמל לזכר המרד הוורשאי ונשוחח עליו בהמשך.

2. חומת גטו ורשה

נצעד ברחוב אל הגבול הצפוני של גטו ורשה הגדול ונביט על השרידים של החומה של הגטו הגדול. ממה עשויה החומה? האם יש עוד מקומות שרואים את החומה האותנטית? מה היה מעבר לחומה, ומה היה פה לפני הקמת הגטו? את המשמעות גטו גדול גטו קטן אספר לכם במוזיאון.

3. נתיב הזיכרון

כולנו נצעד לאורך הרחוב עד לפינת רחוב זמנהוף (נקרא גם דרך הגיבורים) ונמשיך הלאה לאורכו עד למוזיאון לתולדות יהדות פולין. בדרך נעצור ונביט באבנים גדולות עשויות גרניט, המנציחות ארגונים ואנשים חשובים שפעלו בזמן גטו ורשה. האבן הראשונה של המחנך, הרופא, המנהל והסופר יאנוש קורצ'אק. נשוחח על דמותו, מדוע היה מפורסם והיכן הוא נספה. האם בית היתומים עוד פעיל ועומד? האם זה השם האמיתי שלו ?

4. הבונקר של מרדכי אנילביץ'

בהמשך הסיור שמשלב את גטו ורשה והמוזיאון לתולדות יהדות פולין נגיע לאתר ששם עמד הבונקר של מרדכי אנילביץ', מנהיג ארגון אי"ל, מנהיג המחתרת היהודית בזמן המרד היהודי בגטו וורשה. אספר על מהלך המרד וכמה זמן הוא נערך. מי הכניע את המרד היהודי ומה עלה בגורלו של אותו נאצי (ימך שמו). אספר איך נראו הבניינים של גטו ורשה ומה הכוונה ב "בונקרים". האם זה היה הבונקר הראשי של ארגון אי"ל? מה עלה בגורלם של הלוחמים והלוחמות שהתחבאו בבונקר ברחוב מילא 18.

5. שמואל זיגלבוים 

האבן והאנדרטה שמנציחה את מר שמואל זיגלבוים https://he.wikipedia.org/wiki/שמואל_זיגלבוים חבר ארגון הבונד מנהיג יהודי ומדינאי, שגלה ללונדון עם ממשלת פולין בזמן המלחמה. אספר את סיפור הגבורה של שמואל זיגלבוים ולאיזה דמות אחרת שנראה בהמשך, סיפורו מתקשר. נסביר מדוע הוא קיבל גם אבן וגם אנדרטה וכמובן מה האנדרטה מסמלת. נתרגם את המשפט שחקוק על האנדרטה ביידיש ובפולנית אמירותיו האחרונות לפני הסיום הטראגי של חייו.

6. עמנואל רינגלבלום

האבן של מר עמנואל רינגלבלום https://he.wikipedia.org/wiki/עמנואל_רינגלבלום שארגן ואסף במחתרת ביחד עם כ 30 חברים נוספים את ארכיון עונג שבת. היכן ניתן לראות את הארכיון היום, האם מצאו אותו ומה היה תוכנו? מי אסף אותו ומדוע זה נעשה במחתרת? כיצד ארכיון עונג שבת עןזר לנו להבין את חיי היהודים בגטו ורשה בזמן המלחמה. מה עלה בגורלו של עמנואל רינגלבלום וחבריו לארכיון עונג שבת.

7. ארגון ז'גוטה

נשוחח על האבן להנצחת ארגון ז'גוטה https://he.wikipedia.org/wiki/ז'גוטה הארגון הפולני שהציל יהודים בזמן המלחמה (1942-1945). אספר סיפור שהיה קשור לארגון ואתאר מי היה אותו ארגון ועל ידי מי נתמך כלכלית. נתבונן על עץ החיים שעומד ברחבת האנדרטה לזכר השואה והגבורה ועל קוביית אבן הגרניט שצמודה לעץ ונספר את מי הם באים להנציח.

8. האנדרטה לזכר השואה והגבורה

נביט על האנדרטה המפורסמת ביותר בעולם לזכר השואה והגבורה ונספר על ידי מי נבנתה ומתי. נתבונן בשני הצדדים של האנדרטה – צד השואה וצד הגבורה ונשוחח על אלמנטים שונים שמופיעים באנדרטה בכל אחד מהצדדים. האם האנדרטה מוכרת לכם מישראל? אספר את סיפור תחילת הגטו ומדוע הוא הוקם דווקא במרכז העיר, כדי לסגור מעגל לפני הכניסה למוזיאון לתולדות יהדות פולין.

מרחבת האנדרטה לזכר השואה והגבורה נביט על הארכיטקטורה החיצונית המיוחדת של המוזיאון. נתבונן מבחוץ, בחלק הפנימי של המוזיאון ונסביר מה הרעיון מאחורי המבנה המיוחד. רחבת הטקסים לזכר המרד היהודי שבו נערכים טקסים על ידי בני הנוער שלנו, חיילים וקצינים של צה"ל. בנוסף לכך, הטקס הממלכתי בפולין לזכר המרד נערך ברחבה בדרך כלל בנוכחות נשיא פולין ומכובדים נוספים.

לפני שנכנס למוזיאון נביט בעוד אנדרטה מרשימה שנחנכה אפילו לפני האנדרטה לזכר השואה והגבורה ונקראת "בראשית". מתי האנדרטה נבנתה? מה היא מסמלת? ומה ההבדל בין מי שחנך אותה לעומת האנדרטה לזכר השואה והגבורה.

סיימנו את החלק הראשון שלנו בסיור המשולב יהודי בגטו ורשה והמוזיאון לתולדות יהדות פולין.

9. המוזיאון לתולדות יהדות פולין

המוזיאון לתולדות יהדות פולין https://polin.pl/en, אני מדריך מוסמך מטעם המוזיאון היהודי בורשה "פולין". סיימתי שני קורסים מרוכזים במוזיאון על תולדות יהדות פולין ועברתי מבחנים שהכשירו אותי להיות מדריך של קבוצות במוזיאון ”פולין”.

רק מדריכים מורשים של המוזיאון יכולים להדריך בו! בחירת מדריך לא רשמי, עלולה לגרום לסילוק ”המדריך” והאורחים שלו בבושת פנים מהמוזיאון והיו מקרים.

במהלך החלק השני של הסיור אספר לכם על 1000 שנות יהדות בפולין (בעבר הקהילה היהודית הגדולה ביותר בעולם). מתי ולמה הגיעו היהודים לפולין, איך קיבלה אותם הכנסייה, העם הפולני ומי זה בכלל העם הפולני? האם הם סבלו מאנטישמיות? מאיזה מקצועות הם התפרנסו? האם הם היו חילוניים, דתיים? לאיזה קבוצות, ארגונים, מפלגות פוליטיות הם היו שייכים? מה הסיבות שהם עזבו (מי שהספיק לעזוב) סוף המאה ה19 תחילת המאה ה20. ומה קרה ליהודים שנשארו את זה כבר כולם יודעים.

מי העלה את היוזמה להקמת המוזיאון והתקציבים מהיכן? על הארכיטקטורה המיוחדת של המוזיאון מבפנים ומבחוץ וכמובן שגם נשוחח למי פונה המוזיאון האם רק לנו היהודים?

במהלך כל הסיור המשולב יהודי בגטו ורשה והמוזיאון לתולדות יהדות פולין, תקבלו הסברים על ורשה היום ובזמן המלחמה. נושאים נוספים שנשוחח עליהם אנטישמיות, כלכלה, נדל"ן ומהגרים.
מפה אינטראקטיבית סיור משולב

מחיר לסיור קבוצתי לאדם 170 זלוטי (מינימום 5 משתתפים).

מחיר סיור פרטי (עד 5 משתתפים) 850 זלוטי כל אדם נוסף עוד 170 זלוטי.

הסיור אורך כ 4.5 שעות.

בימי ה' אין עלות נוספת של כרטיס למוזיאון – ניתן לתאם יום אחר אבל יש עוד עלות כרטיס למוזיאון.

 

 

    צור קשר